Ontwerpbestemmingsplan voor groothandelaar SHI

Onze opdrachtgever SHI, een technische groothandel, is één van de grootste werkgevers in Asten. Het bedrijf heeft, dankzij de constante groei die het de afgelopen jaren doormaakte, meer ruimte nodig. Vorig jaar bleek dat uitbreiding op de huidige locatie geen optie is. In de zoektocht naar een nieuwe locatie in Asten schakelde SHI ons in.

Stef Jansen, CEO van SHI b.v.: ‘’Al een aantal jaar zoeken wij een oplossing voor het ruimtegebrek bij SHI b.v. Wij kwamen in contact met Harm Arts en Bart van Oers van de Aelmans Adviesgroep en hadden meteen een klik. Zij wezen ons op de mogelijkheid om te gaan voor een herplaatsing tussen het Laarbroek en het Laagveld in Asten als uitbreiding van bedrijventerrein ‘t Hoogveld.’’

Een complex speelveld

De ambitie om de groothandel op deze locatie te vestigen bracht veel uitdagingen met zich mee.  De nieuwe bedrijfslocatie is met een oppervlakte van 3,1 hectare uitzonderlijk groot voor de gemeente Asten. De locatie heeft momenteel vijf grondeigenaren. Twee van deze eigenaren zijn veehouderijen, die voor de komst van SHI worden beëindigd en een nieuwe bestemming krijgen. Daarnaast liggen woningen aan de rand van het dorp op een steenworp afstand.

Waar een ambitie is, is een weg

Het projectteam, bestaande uit adviseurs van Pouderoyen Tonnaer en Aelmans Adviesgroep, zette alles op alles om dit project tot een succes te maken. Dit heeft geleid tot een goedgekeurd ontwerpbestemmingsplan en een overeenkomst tussen de grondeigenaren. De succesfactor van het team lag bij het samenbrengen van de diverse specialistische kennis en ervaring van de teamleden. Zo gaven wij stedenbouwkundig en landschappelijk advies en voerden we gesprekken met omwonenden. We verzorgden het bestemmingsplan en adviseerden op bouwkundig en juridisch gebied en over het grondgebruik. Als onderdeel van het bestemmingsplan verzorgden onze onderzoekers de noodzakelijke onderzoeken zoals akoestisch-, bodem- en stikstofonderzoek.

Jansen: ‘’Meerdere partijen verklaarden ons voor gek om voor deze prachtige maar zeer moeilijke optie te kiezen. Nu, nog geen jaar later ligt er een ontwerpbestemmingsplan en zijn de gronden aangekocht. Een traject dat wij onmogelijk zelf hadden kunnen doorlopen. Aelmans Adviesgroep heeft ongelofelijke kennis op dit gebied en op het gebied van het ambtelijke apparaat van gemeente en provincie. Dat in combinatie met de snelheid van handelen leidde tot dit snelle succes op een droomlocatie voor SHI b.v.

Het ontwerpbestemmingsplan is gepubliceerd op donderdag 16 juli en ligt nu ter inzage.